Penghantaran percuma untuk pesanan melebihi RM100.00
PPN : Jangan Risau !!! Kami masih memproses dan menghantar pesanan anda seperti biasa menggunakan courier. Pembelian hanya secara e-dagang dan tiada pembelian di kedai.
RM24.61 RM25.90
Dust Smoke Sensor GP2Y1014AU0F Sharp Optical Module Arduino
Price RM24.61 RM25.90
Reward Points 26
Points Needed 414
Availability Out Of Stock
Description
Highlight

Dust Smoke Sensor GP2Y1014AU0F Sharp Optical Module Arduino

+ Notis pelanggan :

- Maaf maklumat untuk setiap produk di kedai kami adalah amat terhad. Untuk maklumat umum, teknikal dan pautan luar tentang produk boleh dirujuk di bahagian description setiap produk. Kami tidak mempunyai maklumat selain yang terpapar di bahagian description produk.

- Harga yang tertera adalah harga produk sahaja dan tidak temasuk bantuan / guide teknikal. Jika anda memerlukan bantuan / guide teknikal berkenaan Arduino, anda boleh mendaftar klinik Arduino ( https://www.nadieleczone.com/ulasan-produk/klinik-arduino/ ) pada caj bayaran yang minima.

- Nota : Harap maklum, kadang kala produk dihantar kepada pelanggan di dalam keadaan plastik original produk sudah dibuka dan ditutup semula oleh kami. Keperluan untuk membuka plastik original produk adalah untuk tujuan inspection produk sebelum penghantaran kepada pengguna.

 

+ Sharp Optical Dust Sensor ini sangat sesuai digunakan untuk mengesan zarah-zarah habuk yang sangat halus seperti habuk habuk yang berada di dalam asap rokok. Di dalam sensor ini, diod pemancar akan memancarkan cahaya inframerah lalu dibaca oleh sensor penerima cahaya inframerah untuk mengetahui kehadiran habuk di udara.

 

+ Asas Operasi Sensor
- Asas operasi sensor ini adalah seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Terdapat lubang di tengah sensor yang akan membolehkan aliran udara untuk melaluinya, lampu LED yang akan memancarkan cahaya inframerah, dan pengesan cahaya inframerah. Kandungan habuk akan ditentukan dengan cara mengesan cahaya yang dibiaskan oleh habuk di udara oleh pengesan cahaya inframerah.

- https://nadieleczone.com.my/image/nadieleczone/image/data/all_product_images/product-1123/VidIFQ4w1626316562.jpg

 

 

+ Sambungan Litar

+ Pin Sensor kepada Pin Arduino
- Pin 1 V-LED kepada 5V mikropengawal melalui perintang 150 ohm
- Pin 2 LED-GND kepada GND mikropengawal
- Pin 3 LED kepada pin digital mikropengawal
- Pin 4 S-GND kepada GND mikropengawal
- Pin 5 Vo kepada Analog pin 0
- Pin 6 Vcc kepada 5V mikropengawal

 

+ https://nadieleczone.com.my/image/nadieleczone/image/data/all_product_images/product-1123/cJhwxfoZ1626316564.jpg

+ https://nadieleczone.com.my/image/nadieleczone/image/data/all_product_images/product-1123/PFON0DTM1626316567.jpg

 

What's in the box

Dust Smoke Sensor GP2Y1014AU0F Sharp Optical Module Arduino