RM19.10
ESP8266 NodeMcu V1 V2 CP2102 ESP 8266 Lua WiFi IoT Board
Price RM19.10
Availability 4
Quantity
Description

+ Notis pelanggan :

 

- Maaf maklumat untuk setiap produk di kedai kami adalah amat terhad. Untuk maklumat umum, teknikal dan pautan luar tentang produk boleh dirujuk di bahagian description setiap produk. Kami tidak mempunyai maklumat selain yang terpapar di bahagian description produk.

 

- Harga yang tertera adalah harga produk sahaja dan tidak temasuk bantuan / guide teknikal. Jika anda memerlukan bantuan / guide teknikal berkenaan Arduino, anda boleh mendaftar klinik Arduino ( https://www.nadieleczone.com/ulasan-produk/klinik-arduino/ ) pada caj bayaran yang minima.

 

- Nota : Harap maklum, kadang kala produk dihantar kepada pelanggan di dalam keadaan plastik original produk sudah dibuka dan ditutup semula oleh kami. Keperluan untuk membuka plastik original produk adalah untuk tujuan inspection produk sebelum penghantaran kepada pengguna.

 

- Nota : Produk dihantar kepada pelanggan dengan kaki male header yang sudah disolder pada board seperti dalam gambar produk.

 

+ Penerangan

 

- NodeMCU (Nod Mikropengawal) adalah open source software dan hardware yang dibina berasaskan Sistem On Chip (SoC) yang sangat murah yang dipanggil ESP8266. Ini menjadikannya pilihan terbaik untuk projek-projek berasaskan Internet of Things (IoT). Papan NodeMCU ESP8266 ini menggabungkan cip ESP8266 pada papan litar yang mesra pengguna. Papan NodeMCU ESP8266 ini mempunyai sambungan USB bagi memudahkan pengguna membuat hubungan dengan komputer, butang reset, antena wifi, lampu LED, dan pin GPIO yang bersaiz standard bagi membolehkan pengguna meletakkan papan ini di atas papan projek.

 

+ Nota : Pastikan anda menggunakan kabel usb yang mampu menghantar data. Sesetengah kabel usb hanya direka untuk membekalkan kuasa sahaja tetapi tidak untuk menghantar data.

 

+ Ciri Ciri

 

- Mempunyai WiFi

- Mempunyai sambungan micro USB

- Mempunyai GPIO, SPI, UART, dan ADC

- Butang reset dan flash

- Dihidupkan dengan voltan 5V melalui sambungan micro USB atau pin kuasa 5V

 

+ Siri Tutorial NodeMcu :

 

- IoT NodeMcu ESP8266 Cara Mudah Memasukkan Firmware ( https://www.nadieleczone.com/tutorial-arduino/nodemcu-esp8266-cara-mudah-memasukkan-firmware/ )

 

- IoT NodeMcu Bagaimana Mengawal LED Melalui Blynk ( https://www.nadieleczone.com/tutorial-arduino/nodemcu-bagaimana-mengawal-led-melalui-blynk/ )

 

- IoT NodeMcu Membaca Bacaan Sensor Analog Pull Data Melalui Blynk ( https://www.nadieleczone.com/tutorial-arduino/nodemcu-membaca-bacaan-sensor-analog-pull-data-melalui-blynk/ )

 

- IoT NodeMcu Membaca Bacaan Sensor Analog (Push Request) Melalui Blynk ( https://www.nadieleczone.com/tutorial-arduino/nodemcu-membaca-bacaan-sensor-analog-push-request-melalui-blynk/ )

 

+ Info Tambahan :

 

- Piawaian IoT – Teknologi Radio, Internet Kebendaan Dan Peranti Berkuasa Rendah ( https://www.nadieleczone.com/berita-teknologi/piawaian-iot-teknologi-radio-internet-kebendaan-dan-peranti-berkuasa-rendah/ )